Ilustrovana istorija cipela na platformu

Cipele na platformu datiraju još od davnina, a njihova istorija obiluje raznim pričama koje se nijesu uvijek ticale mode. Grčki pozorišni glumci su u njima pronalazili potreban podsticaj na sceni, a u jednom trenutku u istoriji, bile su čak i zabranjene. Naime, 1670. godine, Britanski parlament je bio zabranio udatim ženama korišćenje brojnih estetskih pomagala uključujući šminku, vještačke zube, perike, pa čak i cipele na platformu, a korišćenje istih bilo je kažnjivo smrću. Kroz ovu kratku šetnju kroz prošlost, predstavićemo vam razne oblike platformi. Obratite pažnju jer možda se baš u Vašem cipelarniku nalazi neki djelić istorije. ☺

220. godina prije nove ere

Grčki glumci nekada su nosili kožne sandale sa platformom od plute zvane Koturn (Cothurnus). Visoke do 15 cm, visina koturna je označavala stepen važnosti glumca. Stoga, što je uloga glumca bila važnija, to je platforma bila visočija a glumac uočljiviji na sceni.

1300. godina

Na Bliskom istoku, drvene štule, ukrašene školjkama i slonovačom, nosile su se u javnim kupatilima kao zaštita od vrućeg i mokrog betona. Zbog zvuka koje su proizvodile kada se u njima hodalo, dobile su neobično ime “kabkabs”.

Patene

U srednjem vijeku, kako bi se zaštitili od prljavih i blatnjavih ulica, visoke, drvene „patene“ nosili su kako plemstvo tako i seljaci.

1400. godina

Paten obuća je vremenom prerasla u takozvane Chopine, visoke cipele popularne među italijanskim plemstvom. Visoke čak i do 75 cm i ukrašene nakitom, žene su se u njima kretale uz pomoć štapa. Katarina de Mediči, koja je bila visoka oko 150 cm, 1547. godine nosila je chopine kako bi izgledala visočije, i na taj način započela trend među francuskim plemstvom.

1700. godina

Kada je Pekinška opera postala popularna u Kini 1700-ih godina, muški glumci su nosili svilene cipele na platformu. Kao i kod grčkih glumaca, što je uloga bila važnija, to je platforma bila visočija, a samim ti i manje šanse da izvode akrobatske okrete koji su bili predviđeni za glumce sa manje važnim ulogama.

1930-e

Prvi povratak cipela na platformu u moderno doba na zapadu bio je model sandala od plute Salvatore-a Ferragama. Peta u bojama duge se smatra modernom čak i danas.

1970-e

Ljubitelji diska sedamdesetih, muškarci i žene, nosili su cipele i sandale na visoku platformu. Kako bi bili u centru pažnje na plesnom podijumu, neki su čak u svojim potpeticama imali prave male akvarijume ili sijalice.

1990-e

Cipele na platformu su imale svoj veliki povratak na modnu scenu 90-ih godina, sa revijom Vivijan Vestvud (sjećate li se kada se Naomi Kembel 1993. saplela u potpeticama visokim 25 centimetara?), a postale svjetski poznate sa popularnom ženskom grupom Spice Girls. Patike na platformu su bile obavezan modni komad, ali i glavni krivac za uganute zglobove na časovima fizičkog.

2010-e

Sa trendom Ugg čizmi ranih 2010-ih, došle su i flatoforme: ravne sandale sa debelom platformom, bez vidljivog nagiba. Stabilne i sportske (a ipak značajno dobijete na visini), flatforme su cipele koje su podijelile modnu industriju. Ali bilo da ih volite ili ne, ne možete ih zaobići jer su svuda oko nas.

 

Danas

Uprkos popularnosti običnih salonki, mnoge žene posjeduju neku verziju salonki sa platformom koje su postale obavezni modni dodatak za svaku modernu ženu.

Main Menu